Udruga „RTL pomaže djeci” oprema sportske dvorane osnovnih škola diljem Hrvatske – više od trećine djece u dobi od devet godina imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili!

Porazna statistika govori da se stopa debljine u djece i adolescenata u Hrvatskoj udvostručila u razdoblju od 1990. do 2022. godine. Ukupan broj djece i adolescenata u Hrvatskoj koji su pogođeni debljinom u 2022. godini bio je 56 000 (21 000 djevojčica i 35 000 dječaka), dok je ukupan broj djece, adolescenata i odraslih u Hrvatskoj koji žive s debljinom premašio 1 milijun prema globalnoj analizi izdanoj u časopisu The Lancet povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine. Epidemija debljine, koja za posljedicu ima i pretilost te dijabetes, jedan je od najvećih svjetskih zdravstvenih problema, a Hrvatska je, prema poraznoj statistici, na vrhu europske ljestvice.

Udruga „RTL pomaže djeci“, uz medijsku podršku RTL-a, organizira kreativni natječaj u sklopu kojeg će za pet sportskih dvorana osnovnih škola na području Republike Hrvatske nabaviti opremu koja im nedostaje da svojim učenicima pruže adekvatnu podršku u formalnom obrazovanju te osiguraju sve potrebno za provođenje Tjelesne i zdravstvene kulture, kao i da steknu zdrave navike od najranije dobi i ponesu ih u život.

„Važno je od najranijih dana usaditi djeci zdrave navike, a fizička aktivnost svakako spada među njih. I kao otac i kao trener, svjestan sam da osnovnoškolci u ovo moderno vrijeme uglavnom sve manje vremena provode baveći se nekim oblikom tjelesne aktivnosti, a i porazna statistika dokazuje da bismo se svi trebali ozbiljno zabrinuti – čak 35% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu. Stoga sam sretan što i kao ambasador ove kampanje mogu skrenuti pozornost na taj problem, ali i motivirati djecu da svojim primjerom pokažu vršnjacima, kao i nama odraslima, da je usvajanje zdravih navika i bavljenje sportom vrlo kul“, kazao je Edin Mehmedović, profesor kineziologije i trener, te ambasador ove kampanje.

Na natječaj se mogu prijaviti sve javne osnovne škole iz Republike Hrvatske čiji je osnivač Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave ili jedinica područne (regionalne) samouprave, a proces prijave je jednostavan – na e-mail adresu rtlpomazedjeci@rtl.hr, s naznakom “Za kreativni natječaj”, pošaljite osnovne informacije o vašoj školi te obavezno napišite što njezinoj sportskoj dvorani nedostaje. Uz to, prijava mora sadržavati kreativni video u trajanju od minimalno jedne minute u kojem će na maštovit način pokazati zašto je baš njihovoj školi potreban ova donacija.

Prijave su otvorene do 28. listopada nakon čega će svi vaši radovi biti objavljeni na web-stranici udruge „RTL pomaže djeci“. Tamo će čitatelji portala, ali i svi vaši učenici, roditelji, nastavnici i školsko osoblje, moći pogledati prijavljene radove i glasati za školu po svom odabiru. Pet škola koje skupe najviše glasova čitatelja osvojit će nagradu za svoje učenike – opremu za školsku sportsku dvoranu u maksimalnom iznosu do 5.000,00 eura po školi.

Osnovnoškolski kreativci – na posao! Prijavite se na natječaj i pošaljite nam svoje maštovite uratke! A sve gledatelje i čitatelje RTL-a pozivamo da, nakon objave prijavljenih škola, glasanjem podrže svog favorita.

DONIRAJTE SREDSTVA POZIVOM NA BROJ
060 9007
CIJENA POZIVA 0,83 EUR s PDV-OM
DONIRAJTE ONLINE PUTEM KREDITNIH KARTICA