Donirajte online
cisticna

Oprema za novorođenački probir u KBC-u Rijeka

Zagreb, 16. prosinca 2011. – Zahvaljujući  našem vjernom partneru T-HT-u, KBC Rijeka dobio je opremu za novorođenački probir na cističnu fibrozu u vrijednosti 307.210,95 kn.

Cistična fibroza neizlječiva je bolest s kojom se neka djeca rađaju. Oštećuje dječji organizam u cijelosti, a najčešće prvo zahvaća pluća i probavne organe zbog čega oboljeli gotovo i nemaju priliku normalno proživjeti svoj ionako kratki život. Svjetski prosjek života oboljelih od cistične fibroze je 30 godina dok je u Hrvatskoj i kraći s obzirom da se bolest uglavnom otkriva dosta kasno.

Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji od 307.210,95 kn kojom je kupljen aparat za novorođenački probir u KBC-u Rijeka dijagnoza ove bolesti trebala bi biti postavljena već unutar prvih mjeseci djetetova života. Rano otkrivanje bolesti stručnom timu omogućit će vrlo ranu intervenciju i u konačnici kvalitetnije liječenje oboljelih.

Ono najvažnije što ovaj projekt nosi jest činjenica da će dijagnosticirana djeca dobiti priliku za lakši, kvalitetniji i dulji život, a to je neprocjenjivo.