Donirajte online
RTL-humanitarka (7)

2011

“BUDI MI PRIJATELJ” – HUMANITARNA KAMPANJA

O Kampanji

Već petu godinu za redom organiziramo godišnju kampanju “Budi mi prijatelj“. Za vrijeme kampanje predstavit ćemo odabrane projekte te aktivno djelovati na podizanju svijesti kako bi se prikupila potrebna sredstva za pomoć odabranim organizacijama. I dalje je otvorena humanitarna telefonska linija, čiji je broj 060 9007 (cijena poziva je 6.15 kuna, uključujući PDV), putem koje svi zainteresirani mogu donirati simboličan iznos i na taj način sudjelovati u humanitarnoj akciji.

“Budi mi prijatelj” sjajna je prilika da se javnost upozna s aktivnostima pojedinih organizacija koje se brinu za dobrobit djece te poteškoćama u radu s kojima se svakodnevno susreću. Cilj kampanje jest prikupiti 1.5 milijuna kuna kako bi se u nadolazećem periodu realiziralo 29 projekata.

Neki od njih će biti prezentirani u velikoj emisiji kao pokazatelj širine djelovanja i nastojanja da se pomogne onima kojima je pomoć uistinu najpotrebnija.

O projektima

Neki od projekata kampanje “Budi mi prijatelj” su:

  • Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika je jedina ustanova na području Šibensko – kninske županije koja skrbi o djeci i mladima s intelektualnim i višestrukim poteškoćama. Cilj projekta je donacija novog kombi vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom, kako bi se djeci omogućilo punopravno sudjelovanje u svim segmentima života zajednice, odlasci na terapije, plivanje i terapijsko jahanje i ostale slobodne aktivnosti. Realizacijom projekta, njihov će život biti puno jednostavniji i ispunjen aktivnostima.
  • Dječja bolnica Srebrnjak ima dugu tradiciju u liječenju djece oboljele od respiratornih i alergijskih bolesti. Prva je u Hrvatskoj uvela fleksibilnu bronhoskopiju u dijagnostici bolesti dječje dobi, od dojenčeta do punoljetnosti. Godišnje se prosječno obavi više od 250 bronhoskopija u sklopu kojih se uzimaju uzorci za dodatne laboratorijske obrade. Zbog ograničenja trajnosti i čestog korištenja, bolnici treba novi bronhoskop, kako bi bolnica nastavila, na još kvalitetniji način, izvoditi pretrage važne za zdravlje djece.
  • Centar za rehabilitaciju Silver je jedina ustanova u Hrvatskoj koja u rehabilitacijski proces uključuje i pse pomagače. Psi se koriste za provođenje individualnih i grupnih terapija i to sa djecom i mladima sa različitim poteškoćama: od oštećenja vida i sluha pa do autizma i intelektualnih poteškoća. Cilj projekta je opremanje kabineta za provođenje senzorne integracije uz pomoć psa, kako bi se omogućilo Centru da ove korisne i hvalevrijedne aktivnosti provodi na još kvalitetniji način. Centar će time postati i jedini u ovom dijelu Europe koji provodi ovakvu vrstu terapije.
  • Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Samo ljubav odgovor nudi“  iz Stobreča djeluje od 2008. i od tada aktivno i uspješno provodi različite aktivnosti kako bi se pomoglo roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju. Prepoznavši problem nedostataka ovakvih usluga u Stobreču, Udruga nastoji pružiti pomoć onima koji je trebaju, te omogućiti integraciju djece s poteškoćama u socijalnu sredinu. Kako bi u tome uspjeli, treba im oprema za terapijske aktivnosti: oprema za terapiju slušanja i govora, te didaktička oprema za terapijske radionice.
  • OŠ Stubičke Toplice kontinuirano nastoji unaprijediti uvjete školovanja djeci koja je pohađaju. Budući da je školska knjižnica jedna od najvažnijih prostorija u školi, treba je opremiti s knjigama, jer trenutni knjižnični fond ne udovoljava osnovnim potrebama djece. Naime, premda postoje obavezni lektirni naslovi, djeca jako teško do njih dođu jer ih knjižnica ne posjeduje. Zbog toga će realizacija ovog projekta razveseliti djecu, roditelje i učitelje, budući da će se knjižnica opremiti potrebnim lektirnim naslovima kao i drugim knjigama.
  • Društvo za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje nastoji djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti ljetovanje kako bi, zajedno s ostalom zdravom djecom podijelili radosne ljetne trenutke. Osim što ljetovanje predstavlja golemi užitak ovoj djeci, istodobno je i koristan budući da na ljetovanje idu i defektolog i učitelj plivanja koji će im pomoći da uz odmor i zabavu steknu neke korisne vještine.
  • Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada Vrbovec“ uz pomoć svojih volontera, kroz terapijsko jahanje, uvelike pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. Cilj ovog projekta je obnoviti staru i dotrajalu ogradu poligona, kako bi se terapijsko jahanje moglo i dalje nesmetano provoditi. Projekt će se uspješno realizirati zahvaljujući humanitarnom „Zumbathonu“ organiziranom krajem travnja, čiji su prihodi od ulaznica donirani upravo za ovaj projekt.
  • Društvo „Naša djeca“ Ližnjan uhvatilo se u koštac s problemom nedostatka dječjeg igrališta na području ove općine. Naime, djeca iz Ližnjana s nestrpljenjem već duže vremena čekaju svoj kutak za igranje sa adekvatnim igralima. Realizacija ovog projekta razveselit će djecu, ali i njihove roditelje budući da će sada djeca imati uređeno mjesto za igru na otvorenom.
  • Dječji vrtić Baltazar iz Gračaca osnovan je 1999. godine, ali još uvijek nema sav adekvatan i potreban namještaj koji bi djeci u vrtiću osigurao prostor za kvalitetno provođenje vremena. Do sada su se snalažljive odgajateljice snalazile na sve moguće načine da djeca ne osjete nedostatak potrebne opreme, tako da vjerujemo da će realizacija ovog projekta razveseliti mališane, ali i uvelike pojednostavniti svakodnevni rad odgajateljica.

O kumovima

Za svaki od pet navedenih projekata imenovali smo osobe iz javnog života koje će svojim aktivnostima „kumovati“ realizaciji projekta. Tako je Jelena Rozga kroz pjesmu i igru razveselila mališane iz Udruge „Samo ljubav odgovor nudi“, a dečki iz grupe Kino Klub posjetili su djecu i  okušali se kao vodiči terapijskog psa u Centru Silver.

Najpoznatiji hrvatski mađioničar Luka Vidović pokazao je neke svoje trikove djeci na Srebrnjaku, dok je poznati košarkaški trener Aco Petrović djeci iz Centra Šubićevac najavio prikupljanje sredstava za novo kombi vozilo kako bi mogli što više sudjelovati u aktivnostima koje ih vesele.

Kuma projekta u OŠ Stubičke Toplice, poznata književnica Sanja Pilić, djecu je razveselila donijevši im nekoliko knjiga na poklon, s nadom da je to tek početak.

O emisiji

Humanitarna emisija „Budi mi prijatelj“ uz voditeljicu Antoniju Blaće, donosi pregršt priča koje su dočekale svoj sretan kraj, kao i one koje ga tek čekaju. Kroz priče djece, njihovih roditelja, onih koji svakodnevno rade s njima, te osoba iz javnog života koji su ih imali priliku upoznati, prikazat će se rezultati kontinuiranog truda, te hvalevrijednih donacija – u prvom redu, preko humanitarne linije 060 9007.

U emisiji će nastupati brojni poznati izvođači: kraljica hrvatske glazbene scene Josipa Lisac, Ivana Kindl, grupa Feminnem, grupa Connect, Luka Nižetić, dječji zbor Mozartine i Filip Dizdar. Jacques Houdek će premijerno izvesti svoju novu pjesmu „Srećom imam tebe“, a očekuju nas i druga iznenađenja. Uz poznate kumove projekata i goste emisije (Sanja Doležal, Luka Vidović, Kino Klub) kao i brojne sudionike pozivnog centra na koji će građani moći nazivati, čekaju nas raznolike priče i iskustva te puno zabave.