Donirajte online
Rakitic

Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“ ove godine ponosno obilježava 10 godina rada tijekom kojeg je financirala više od 200 projekata u vrijednosti većoj od 16 milijuna kuna, čime je direktno pomogla više od 500 tisuća djece diljem Hrvatske. U Udruzi smatraju da su tek na početku jer pomoć je potrebna još mnogima. Zato kampanja Budi mi prijatelj ide dalje!

Jedan od ovogodišnjih projekata je osiguravanje nabave opreme potrebne za nadogradnju postojećeg transportnog inkubatora za životnu ugroženu novorođenčad u vukovarskoj bolnici, u našem gradu heroju. Kum projekta je Ivan Rakitić, hrvatski nogometni reprezentativac i igrač Barcelone.

Pozivom na broj 060 9007 (6,25kn s PDV-om) i vi možete biti dio ove velike, plemenite priče. Njihov krhki, tek započeti život ovisi o sigurnom, kvalitetnom i pravovremenom prijevozu. Potrebno je jako malo za veliku pomoć.

 

Sve što smo napravili, ali i više od toga, pratite na programu RTL-a 10. prosinca u našoj emisiji Budi mi prijatelj.

 

Projekte udruge „RTL pomaže djeci“ možete podržati doniranjem na tri načina:

•             pozivom na humanitarni broj telefona 060 9007 (6,25 kn s PDV-om)

•             direktnom uplatom na žiro račun udruge otvoren u Splitskoj banci HR3623300031500205808

•             putem kreditne ili druge kartice na našoj internet stranici www.rtlpomazedjeci.hr

 

cover slika

 

Započeli smo s još jednom humanitarnom kampanjom „Budi mi prijatelj“. Tijekom studenog i prosinca cilj nam je samo jedan – prikupiti milijun kuna kojima želimo pomoći našim najmlađim članovima društva i skrenuti pozornost javnosti na brojne probleme s kojima se oni svakodnevno susreću.

Zahvaljujući brojnim donacijama svi prošlogodišnji projekti za koje smo prikupljali sredstva uspješno su realizirani, a naši dragi kumovi već su krenuli u obilazak djece kojima je ove godine potrebna naša pomoć. Mirjana Hrga, Indira Levak, Tomislav Jelinčić i Ivan Pažanin pomažu nam prikupiti potrebna sredstva za realizaciju projekata namijenjenih djeci diljem Hrvatske.

Ove godine nositelji kampanje „Budi mi prijatelj“ su projekti udruge „Debra“, društva oboljelih od bulozne epidermolize iz Zagreba, projekt Specijalne bolnice „Bistra“ za štićenike s najtežim oštećenjima iz cijele Hrvatske, projekt zagrebačke Klinike za pedijatriju KBC-a „Sestre Milosrdnice“ i projekt udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Cilj nam je osigurati djeci koja boluju od bulozne epidermolize mogućnost odlaska na sveobuhvatnu jednotjednu edukaciju i provedbu radne terapije s ciljem postizanja što većeg stupnja samozbrinjavanja, razmjene iskustava i socijalizacije. Osim radne terapije, djeca će pohađati i radionice emocionalne inteligencije koje se kod djece provode uglavnom kroz razne igre, a kroz radionicu djeca će naučiti kako razviti empatičnost, upravljati emocijama, podići samopouzdanje i razvijati socijalne vještine. U Specijalnoj bolnici Bistra liječe se i žive djeca s najtežim oštećenjima iz cijele Hrvatske. Uglavnom se radi o djeci koja zbog težine svog zdravstvenog stanja i razine stručne skrbi koju zahtijevaju nisu u mogućnosti boraviti u svom obiteljskom okruženju. Kupnjom telemetrijskog sustava za monitoriranje vitalnih funkcija pacijenata omogućila bi se kvalitetna skrb za djecu čiji život ovisi o pravovremenoj reakciji medicinskog osoblja. Projekt Klinike za pedijatriju KBC-a „Sestre milosrdnice“ odnosi se na kupnju ultrazvučnog aparata za dijagnostičke i terapijske svrhe. Primarni cilj projekta je pružanje kvalitetnije zdravstvene skrbi pedijatrijskoj populaciji u skladu sa suvremenim smjernicama i uvođenje nove dijagnostičke pretrage kojom bi se izbjeglo obavljanje radiološke pretrage, odnosno zračenje. Projekt udruge „Regoč“ odnosi se na kupnju dvije nekretnine kojima bi se osigurao prostor za dnevni boravak i samostalno stanovanje, a koji bi odgovarao minimalnim uvjetima za pružanje usluga iz područja socijalne skrbi, zapošljavanje i socijalno poduzetništvo s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama.

Zato i ovoga puta dajte svoj doprinos i nazovite 060 9007 (6,25kn s PDV-om) jer oni to zaslužuju!

 

 

 

 

 

cover slika

 

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom organizirali smo kampanju pod nazivom “Budi mi prijatelj”. Već jedan poziv na 060 90 07 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om) nekima će promijeniti život.

Naši kumovi već su krenuli u obilazak svojih malih štićenika kako bi široj javnosti mogli što bolje  dočarati njihove potrebe. Vanna,  Zoran Šprajc, Ana Brdarić Boljat, Antonija Stupar Jurkin i Marijana Batinići pomažu nam prikupiti potrebna sredstva za realizaciju projekata namijenjenih djeci diljem Hrvatske.

Između ostalog, ove nam je godine cilj kupiti novi ultrazvučni aparat za nedonoščad i novorođenčad u KBC-u Sestre milosrdnice, slijepim prvašićima u Pakracu omogućiti pohađanje škole tako što ćemo im kupiti odgovarajuću opremu za slijepe, Vukovarskim leptirićima kupiti opremu za rehabilitaciju koja im je prijeko potrebna da bi uopće mogli funkcionirati, djeci oboljeloj od Drawet sindroma trebaju aparati koji im doslovce mogu spasiti život, klincima koji su dobili borbu s tumorom i drugim teškim bolestima opremiti Centar za rehabilitaciju, a djeci s invaliditetom koja pohađaju školu Goljak i koja zbog svog fizičkog hendikepa ne mogu govoriti niti koristiti računala, želimo omogućiti da uz pomoć posebne asistivne tehnologije konačno mogu izraziti svoje želje, potrebe i sve ono što se nama podrazumijeva i što činimo svakodnevno, a njima je još uvijek nedostižno.

Kulminacija kampanje je emisija “Budi mi prijatelj” koja će biti prikazana 17. prosinca s početkom u 20.00 sati i u kojoj ćemo pokazati što smo radili i što tek trebamo napraviti za djecu diljem Hrvatske. U emisiji će sudjelovati i brojne poznate osobe iz javnog života koje će se javljati na pozive gledatelja u call centru, a neki od naših korisnika će zaigrati i humanitarno Kolo sreće.

Do sada smo, uz pomoć svih vas, partnera, donatora i kumova, uložili preko 14 milijuna kuna u realizaciju 201 projekta s više od 140 000 djece direktnih korisnika.

Jednim pozivom na 060 90 07 ( 6,25 kuna s PDVom) činimo bitnu razliku u životima onih najmanjih i najranjivijih.

 

 

 

cover slika

5000 djece naše zemlje čeka na Vas. Samo jedan poziv na 060 9007 i 6,25 kn može promijeniti njihov život.

Filip Juričić, Doris Pinčić Rogoznica, Severina i Miroslav Škoro već su se uključili u ovogodišnju kampanju ‘Budi mi prijatelj’, čija je finalna emisija na programu RTL Televizije 16. prosinca s početkom u 21 sat.

Jedna od najpoznatijih humanitarnih udruga u zemlji, “RTL pomaže djeci” ove godine organizira osmu po redu kampanju naziva “Budi mi prijatelj”.  Preko 130.000 djece korisnika i 13 milijuna uloženih kuna te 188 realiziranih projekata rezultat su rada Udruge.

U ovoj kampanji imamo njih 5000 kojima želimo uljepšati svakodnevicu.

Među mnogima, ove godine pomažemo Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra u kojoj borave kronično bolesna dječica, uglavnom bez prognoze za ozdravljenje. Uz kumove projekta, Filipa Juričića i Doris Pinčić Rogoznica, koji su djeci uljepšali jedan bolnički dan te im izmamili osmjeh na lice, prikuplja se novac za kupnju 30 bolesničkih kreveta s pripadajućim madracima budući da je krevet ovim malenim bolesnicima mjesto stalnog obitavanja.

Osnovna škola ‘Dr. Stjepan Ilijašević’ u Oriovcu također je jedna od onih kojoj je Udruga odlučila priteći u pomoć, baš kao i kum projekta Miroslav Škorokoji je posjetio male učenike te zajedno s njima sjeo u klupe i provjerio što to malim pametnim glavicama nedostaje.  Učenicima nižih razreda tako bi se kupila oprema za četiri učionice jer namještaj koji imaju star je više od 30 godina.

I udruzi „Ljubav na djelu“, (udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti koja djeluje u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb), čija je kuma projekta Severina, neophodna je dodatna oprema i uređenje kabineta za neurofeedback. Severina je razveselila djecu posjetivši ih u Klaićevoj bolnici unijevši radost i toplinu u srca mališana kojima je najteže. Ovim humanim projektom sakupio bi se novac ne bi li se uveo novi, odnosno nadogradio postojeći rehabilitacijski postupak čime bi se značajno unaprijedila kvalitetna i precizna dijagnostika i rehabilitacija bolesne djece.

Oliver, Severina, Filip Juričić i Doris Pinčić Rogoznica već su dio ove velike dobre priče! Budite i Vi – 16. prosinca od 21 sat na RTL Televiziji jer pozivom na 060 9007 (6.25kn s PDV-om) činimo veliku razliku.

 

Zagreb, 07.12.2013 - Humanitarna akcija: Budi mi prijatelj RTL televizije

Bravo i hvala svim ljudima velikog srca – prikupljeno preko 1,6 milijuna kuna za djecu diljem Hrvatske

 

U ovogodišnjoj „Budi mi prijatelj“ kampanji prikupljeno je dovoljno sredstava za realizaciju svih 15 projekata koji će podići kvalitetu života za više od 1400 djece.

U subotu 07. prosinca. 2013. godine u našoj dvoiposatnoj emisiji „Budi mi prijatelj“ prikupljena su potrebna sredstva, a broj telefona 060 9007 zasigurno je bio jedan od najpozivanijih u zemlji, telefon je zazvonio više od 250 000 puta.

Uz kumove projekata Olivera Dragojevića, Enisa Bešlagića, Kseniju Pajić, Severinu i voditeljicu Antoniju Blaće, te Antoniju Mandić u facebook kutku, koji su, svaki na svoj način, što pjesmom, što pričom doprinijeli da humanitarna emisija ‘Budi mi prijatelj’ bude još bolje prepoznata i uspješna, u emisiji je sudjelovao i Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i njegova supruga Tatjana Josipović. Predsjednik je rekao da mu je izuzetno drago što je sudjelovao u ovoj kampanji te da su dobrota i plemenitost najvažniji kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Pozivni centar bio je prepun poznatih lica,  Massimo, Hari Rončević, Tony Cetinski, Jadranka Kosor, Rajko Ostojić,  Stjepan Perić, Kristijan Curavić, Jelena Jovanova, Igor Bobić, Ana Brdarić, Tomislav Jelinčić, Edita Misirić, Marijana Batinić… samo su neka od imena koji su sjedili su u pozivnom centru odakle su odgovarali na pozive gledatelja.

Severina koja nije mogla sudjelovati u emisji, poslala je poruke putem video poziva. Javila se iz Ljubljane, prije koncerta i rekla da je jako tužna što nije mogla biti u emisiji, no da pozdravlja svoje male prijatelje na onkološkom odjelu u Klaićevoj bolnici koje će uskoro ponovno posjetiti.

Uz naše, već stare, korporativne partnere tvrtke Hipp, Meggle i Pevec pridružila nam se i Splitska banka.

Kampanja ‘Budi mi prijatelj’ i sedmu godinu za redom uspješno je ostvarila svoje ciljeve.

cover slika

SEVERINA, OLIVER, FILIP JURIČIĆ, KSENIJA PAJIĆ, ENIS BEŠLAGIĆ I ANTONIJA BLAĆE UDRUŽILI SNAGE!

Zagreb, 25.studeni 2013. godine – Njima je pomoć najpotrebnija. 1400 djece naše zemlje očekuje vaš poziv,  mnogima od njih – poziv života! I ove godine organizirali smo svima znanu kampanju pod nazivom “Budi mi prijatelj”. Već jedan poziv na 060 90 07 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om) mijena mnogo, a Severina, Oliver, Filip Juričić, Ksenija Pajić, Enis Bešlagić i Antonija Blaće znaju što!

Do sada smo realizirali 155 projekata s preko 133 000 djece direktnih korisnika te zajedničkim snagama dobrih ljudi naše zemlje, ali i tvrtki partnera uložili 10 milijuna kuna.

 

Ove godine sakupljaju se sredstva za realizaciju 15 projekata u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna čija će realizacija pomoći boljem i kvalitetnijem životu čak 1400 djece!

 

Severina, Oliver, Filip Juričić, Ksenija Pajić, Enis Bešlagić i Antonija Blaće bez razmišljanja su se priključili ovogodišnjoj kampanji “Budi mi prijatelj”. Tako je Severina posjetila Onkološki odjel dječje bolnice u Klaićevoj, kojem je potreban neurofeedback7biofeedback uređaj za terapiju djece oboljele od malignih bolesti. Naši glumci Filip Juričić i Ksenija Pajić postali su kumovi projekta Udruge “Kolibrići” za vitalno ugroženu djecu kojoj  respiratori život znače, Oliver je kum projekta kninske Udruge Sveti Bartolomej koja je započela gradnju nove zgrade za poludnevni boravak djece s teškoćama u razvoju,  no zbog nedostatka sredstava ne može je završiti.  Antonija Blaće, pak, kuma je projekta u koji je uključeno čak 200 djece. Njima trebaju instrumenti kako bi nastavili sa svojim brilijantnim nastupima. Svi su učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru i članovi glazbenog odjela. Kod njih glazba spaja, a ne razdvaja. A jedna od najomiljenijih javnih osoba u Hrvatskoj, Enis Bešlagić otišao je u Ludbreg kako bi dao potporu Udruzi “Ludbreško sunce” koja okuplja invalide i djecu s teškoćama u razvoju kako bi ih se pripremilo za školavanje za pomoćna zanimanja. Djeca se bave uzgojem voća i povrća te im treba plastenik.

 

Kulminacija kampanje je emisija “Budi mi prijatelj” koja će biti prikazana 7.12. s početkom u 20.00 sati.

Jednim pozivom na 060 90 07 ( 6,25 kuna s PDVom) činimo razliku. Naši  kumovi su već počeli!

 

cover slika

 

Zagreb, 17. prosinca 2012. – kao i proteklih godina, udruženi u zajedničkoj misiji da pomognemo djeci diljem Hrvatske još jednom smo ostvarili zadani cilj. Zahvaljujući prije svega građanima koji su prepoznali naš rad i nastojanja da pomognemo onima kojima je to uistinu potrebno kao i našim vjernim partnerima i sponzorima koji naš rad prate i podržavaju već godinama, uspjeli smo prikupiti sredstva potrebna za realizaciju 25 projekata odabranih i predstavljenih u ljetnoj „Budi mi prijatelj“ kampanji.

Tijekom prosinca i siječnja u programu RTL Televizije pokazat ćemo djelić onoga što smo zajedno postigli.

U Puli je opremljen prvi kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj, a našim malim prijateljima iz Centra Veruda-Pula promijenili smo život zauvijek. Po prvi su puta u svom životu neki od njih dobili mogućnost komunicirati sa svojom okolinom, pratiti nastavu na njima ugodan i prihvatljiv način i što je najbitnije izraziti svoje potrebe i osjećaje.

Udruga Srce iz Sv. Ivana Zeline konačno može upotrijebiti ključić za Centar Srce. Centar Srce koji je do nedavno bio samo san postao je stvarnost. Novi, kompletno uređen i opremljen spremno je dočekao sve svoje korisnike koji sada imaju kvalitetno mjesto za rehabilitaciju, poludnevni boravak, igranje i druženje. Zahvaljujući ovom projektu brojni njegovi korisnici moći će ostati u svojoj zajednici i neće više morati putovati na terapije, rehabilitacije i sl.

U osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu mališani s teškoćama u razvoju dobili su novouređeni i kompletno opremljeni kabinet za provođenje programa Brain gym ili kako oni to vole reći za „vježbanje moždanih vijuga“. Za njih je škola postala zabava.

Našim malim  Anđelima iz Splita omogućili smo ono što su si dugo priželjkivali, posebno uređena soba za senzornu integraciju koja će im olakšati različite terapijske postupke koji njima ponekada znaju biti uistinu naporni, kompletno je uređena. Djeca najteži tjelesni invalidi i djeca s teškoćama u razvoju dobila su priliku za provođenje terapije senzorne integracije na njima ugodan i prihvatljiv način.

 

Još jednom zahvaljujemo svima koji su i najmanjim prilogom doprinijeli realizaciji projekata za djecu i podsjećamo da je humanitarna telefonska linija otvorena tijekom cijele godine, a pozivom na broj 060 9007 (6,25 kn s PDV-om) i dalje možete donirati, jer i jedan poziv može promijeniti nečiji život!

 

 

Budi mi prijatelj

 

Zagreb, srpanj 2012. – kao i proteklih pet godina i ove godine smo organizirali godišnju „Budi mi prijatelj kampanju“ za vrijeme koje ćemo u programu RTL Televizije predstaviti tri projekta koji su dio od 25 odabranih za koje prikupljamo sredstva. Cilj je kampanje prikupiti 1.429.383,64 kn i upoznati javnost s hvalevrijednim radom organizacija koje pomažu djeci.

 

Svi, koji nam žele pomoći u realizaciji navedenih projekata i u našoj misiji da učinimo odrastanje mališana diljem Hrvatske što kvalitetnijim i sretnijim, to mogu učiniti pozivom na naš humanitarni broj 060 9007 (6,25 kn s PDV-om), direktnom uplatom kreditnom karticom putem naše internet stranice ili direktnom uplatom na naš donacijski žiro račun 2330003-1100373777.

Projekti koji će biti predstavljeni u kampanji:

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula jedini je na području Istarske županije koji pruža optimalne uvjete za rehabilitaciju, odgoj i obrazovanje djece s većim teškoćama u razvoju. Cilj je projekta opremiti kabinet za asistivnu tehnologiju, prvi takvoga karaktera u Hrvatskoj, a za potrebe djece oboljele od cerebralne paralize i drugih motoričkih teškoća u dobi od 7 do 14 godina starosti s područja Istarske županije.

Udruga „SRCE“ za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i njihove obitelji iz Svetog Ivana Zeline koja djeluje od 2005. godine i po svom je sastavu jedinstvena jer obuhvaća populaciju sa svim vrstama poteškoća i invaliditetom. Udruga trenutno broji sto članova, a provode različite rehabilitacijske programe za svoje štićenike. Cilj je projekta opremanje Centra Srce tj. prostora za rehabilitaciju i poludnevni boravak korisnika. Udruga je 2010. godine dobila zemljište na kojem su izgradili centar koji je potrebno opremiti kako bi konačno mogao otvoriti svoja vrata brojnim korisnicima.

Udruga „Anđeli“ za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju iz Splita djeluje od 2005. godine. Od svog osnutka uspješno su realizirali brojne projekte, adaptirali i potpuno opremili tri prostora te na taj način osigurali korištenje usluga i inovativnih terapeutskih metoda na način i u opsegu kakav ne postoji na području Splitsko-dalmatinske županije. Cilj je projekta kvalitetno opremiti prostor za provođenje senzorne terapije za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju te na taj način stimulirati  i unaprijediti psihofizički razvoj djece korisnika.

Ostale projekte za koje se prikupljaju sredstva možete vidjeti na http://rtlpomazedjeci.hr/novosti/odobreni-novi-projekti-za-financiranje/

Zajedno možemo više!

 

 

 

 

RTL-humanitarka (7)

“BUDI MI PRIJATELJ” – HUMANITARNA KAMPANJA

O Kampanji

Već petu godinu za redom organiziramo godišnju kampanju “Budi mi prijatelj“. Za vrijeme kampanje predstavit ćemo odabrane projekte te aktivno djelovati na podizanju svijesti kako bi se prikupila potrebna sredstva za pomoć odabranim organizacijama. I dalje je otvorena humanitarna telefonska linija, čiji je broj 060 9007 (cijena poziva je 6.15 kuna, uključujući PDV), putem koje svi zainteresirani mogu donirati simboličan iznos i na taj način sudjelovati u humanitarnoj akciji.

“Budi mi prijatelj” sjajna je prilika da se javnost upozna s aktivnostima pojedinih organizacija koje se brinu za dobrobit djece te poteškoćama u radu s kojima se svakodnevno susreću. Cilj kampanje jest prikupiti 1.5 milijuna kuna kako bi se u nadolazećem periodu realiziralo 29 projekata.

Neki od njih će biti prezentirani u velikoj emisiji kao pokazatelj širine djelovanja i nastojanja da se pomogne onima kojima je pomoć uistinu najpotrebnija.

O projektima

Neki od projekata kampanje “Budi mi prijatelj” su:

 • Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika je jedina ustanova na području Šibensko – kninske županije koja skrbi o djeci i mladima s intelektualnim i višestrukim poteškoćama. Cilj projekta je donacija novog kombi vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom, kako bi se djeci omogućilo punopravno sudjelovanje u svim segmentima života zajednice, odlasci na terapije, plivanje i terapijsko jahanje i ostale slobodne aktivnosti. Realizacijom projekta, njihov će život biti puno jednostavniji i ispunjen aktivnostima.
 • Dječja bolnica Srebrnjak ima dugu tradiciju u liječenju djece oboljele od respiratornih i alergijskih bolesti. Prva je u Hrvatskoj uvela fleksibilnu bronhoskopiju u dijagnostici bolesti dječje dobi, od dojenčeta do punoljetnosti. Godišnje se prosječno obavi više od 250 bronhoskopija u sklopu kojih se uzimaju uzorci za dodatne laboratorijske obrade. Zbog ograničenja trajnosti i čestog korištenja, bolnici treba novi bronhoskop, kako bi bolnica nastavila, na još kvalitetniji način, izvoditi pretrage važne za zdravlje djece.
 • Centar za rehabilitaciju Silver je jedina ustanova u Hrvatskoj koja u rehabilitacijski proces uključuje i pse pomagače. Psi se koriste za provođenje individualnih i grupnih terapija i to sa djecom i mladima sa različitim poteškoćama: od oštećenja vida i sluha pa do autizma i intelektualnih poteškoća. Cilj projekta je opremanje kabineta za provođenje senzorne integracije uz pomoć psa, kako bi se omogućilo Centru da ove korisne i hvalevrijedne aktivnosti provodi na još kvalitetniji način. Centar će time postati i jedini u ovom dijelu Europe koji provodi ovakvu vrstu terapije.
 • Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Samo ljubav odgovor nudi“  iz Stobreča djeluje od 2008. i od tada aktivno i uspješno provodi različite aktivnosti kako bi se pomoglo roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju. Prepoznavši problem nedostataka ovakvih usluga u Stobreču, Udruga nastoji pružiti pomoć onima koji je trebaju, te omogućiti integraciju djece s poteškoćama u socijalnu sredinu. Kako bi u tome uspjeli, treba im oprema za terapijske aktivnosti: oprema za terapiju slušanja i govora, te didaktička oprema za terapijske radionice.
 • OŠ Stubičke Toplice kontinuirano nastoji unaprijediti uvjete školovanja djeci koja je pohađaju. Budući da je školska knjižnica jedna od najvažnijih prostorija u školi, treba je opremiti s knjigama, jer trenutni knjižnični fond ne udovoljava osnovnim potrebama djece. Naime, premda postoje obavezni lektirni naslovi, djeca jako teško do njih dođu jer ih knjižnica ne posjeduje. Zbog toga će realizacija ovog projekta razveseliti djecu, roditelje i učitelje, budući da će se knjižnica opremiti potrebnim lektirnim naslovima kao i drugim knjigama.
 • Društvo za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ iz Županje nastoji djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti ljetovanje kako bi, zajedno s ostalom zdravom djecom podijelili radosne ljetne trenutke. Osim što ljetovanje predstavlja golemi užitak ovoj djeci, istodobno je i koristan budući da na ljetovanje idu i defektolog i učitelj plivanja koji će im pomoći da uz odmor i zabavu steknu neke korisne vještine.
 • Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada Vrbovec“ uz pomoć svojih volontera, kroz terapijsko jahanje, uvelike pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. Cilj ovog projekta je obnoviti staru i dotrajalu ogradu poligona, kako bi se terapijsko jahanje moglo i dalje nesmetano provoditi. Projekt će se uspješno realizirati zahvaljujući humanitarnom „Zumbathonu“ organiziranom krajem travnja, čiji su prihodi od ulaznica donirani upravo za ovaj projekt.
 • Društvo „Naša djeca“ Ližnjan uhvatilo se u koštac s problemom nedostatka dječjeg igrališta na području ove općine. Naime, djeca iz Ližnjana s nestrpljenjem već duže vremena čekaju svoj kutak za igranje sa adekvatnim igralima. Realizacija ovog projekta razveselit će djecu, ali i njihove roditelje budući da će sada djeca imati uređeno mjesto za igru na otvorenom.
 • Dječji vrtić Baltazar iz Gračaca osnovan je 1999. godine, ali još uvijek nema sav adekvatan i potreban namještaj koji bi djeci u vrtiću osigurao prostor za kvalitetno provođenje vremena. Do sada su se snalažljive odgajateljice snalazile na sve moguće načine da djeca ne osjete nedostatak potrebne opreme, tako da vjerujemo da će realizacija ovog projekta razveseliti mališane, ali i uvelike pojednostavniti svakodnevni rad odgajateljica.

O kumovima

Za svaki od pet navedenih projekata imenovali smo osobe iz javnog života koje će svojim aktivnostima „kumovati“ realizaciji projekta. Tako je Jelena Rozga kroz pjesmu i igru razveselila mališane iz Udruge „Samo ljubav odgovor nudi“, a dečki iz grupe Kino Klub posjetili su djecu i  okušali se kao vodiči terapijskog psa u Centru Silver.

Najpoznatiji hrvatski mađioničar Luka Vidović pokazao je neke svoje trikove djeci na Srebrnjaku, dok je poznati košarkaški trener Aco Petrović djeci iz Centra Šubićevac najavio prikupljanje sredstava za novo kombi vozilo kako bi mogli što više sudjelovati u aktivnostima koje ih vesele.

Kuma projekta u OŠ Stubičke Toplice, poznata književnica Sanja Pilić, djecu je razveselila donijevši im nekoliko knjiga na poklon, s nadom da je to tek početak.

O emisiji

Humanitarna emisija „Budi mi prijatelj“ uz voditeljicu Antoniju Blaće, donosi pregršt priča koje su dočekale svoj sretan kraj, kao i one koje ga tek čekaju. Kroz priče djece, njihovih roditelja, onih koji svakodnevno rade s njima, te osoba iz javnog života koji su ih imali priliku upoznati, prikazat će se rezultati kontinuiranog truda, te hvalevrijednih donacija – u prvom redu, preko humanitarne linije 060 9007.

U emisiji će nastupati brojni poznati izvođači: kraljica hrvatske glazbene scene Josipa Lisac, Ivana Kindl, grupa Feminnem, grupa Connect, Luka Nižetić, dječji zbor Mozartine i Filip Dizdar. Jacques Houdek će premijerno izvesti svoju novu pjesmu „Srećom imam tebe“, a očekuju nas i druga iznenađenja. Uz poznate kumove projekata i goste emisije (Sanja Doležal, Luka Vidović, Kino Klub) kao i brojne sudionike pozivnog centra na koji će građani moći nazivati, čekaju nas raznolike priče i iskustva te puno zabave.

Budi mi prijatelj - 2010

Udruga “RTL pomaže djeci” četvrtu godinu za redom pokreće nacionalnu kampanju prikupljanja sredstava pod nazivom “Budi mi prijatelj”. S ciljem skupljanja milijun kuna kroz 15 projekata kojima se pomaže djeci, kampanja će trajati do 6. lipnja 2010. godine kada će završiti velikom TV emisijom „Budi mi prijatelj“, koja će biti emitirana na programu RTL Televizije.

I ove godine svi koji žele pomoći imaju priliku donirati simboličan iznos pozivom na humanitarni telefonski broj 060 9007. Isto tako, sredstva se mogu uplatiti on-line uplatom na www.rtlpomazedjeci.hr ili uplatom na žiro račun Udruge otvoren kod Splitske banke 2330003-1500205808.

O Kampanji

Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“ osnovana je u prosincu 2006. godine od strane Večernjeg lista i RTL Televizije. Od toga trenutka, Udruga je prikupila i donirala značajna sredstva brojnim organizacijama diljem Hrvatske.

Udruga već četvrtu godinu zaredom organizira godišnju kampanju “Budi mi prijatelj“. Kampanja će trajati do 06. lipnja 2010. te će u tom razdoblju Udruga predstaviti odabrane projekte i aktivno djelovati na animiranju javnosti kako bi se prikupila potrebna sredstva za pomoć odabranim organizacijama. I ove godine je otvorena humanitarna telefonska linija, čiji je broj 060 9007 (cijena poziva je 6.15 kuna, uključujući PDV), putem koje svi zainteresirani mogu donirati simboličan iznos i na taj način sudjelovati u humanitarnoj akciji.

“Budi mi prijatelj” sjajna je prilika da se javnost upozna s aktivnostima pojedinih organizacija koje se brinu za dobrobit djece te poteškoćama u radu s kojima se svakodnevno susreću. Uz navedeno, cilj kampanje je educirati javnost o raznim temama koje su, na žalost, još uvijek velika nepoznanica, pa čak i tabu tema u Hrvatskoj.

Pet novih projekata koji će biti prezentirani tijekom kampanje pokazatelj su širine djelovanja Udruge i nastojanja da se pomogne onima kojima je pomoć uistinu najpotrebnija. Organizacije kojima će sredstva biti proslijeđena obuhvaćaju širok spektar djelatnosti (edukacija, zdravlje, sport…).

O projektima

U kampanji “Budi mi prijatelj” sredstva će se sakupljati za projekte sljedećih organizacija:

 • Udruga „Down 21“ iz Splita projektom pod nazivom „Razvijajmo duh i tijelo“ želi pomoći roditeljima i njihovoj djeci s Downovim sindromom. Naime, didaktičke igračke, namijenjene za igraonicu, uvelike će olakšati terapiju koja se provodi s ovom djecom te će je učiniti zanimljivijom i zabavnijom. Također, ideja da se igračke, koje su uglavnom jako skupe i zbog toga nedostupne mnogim roditeljima, posuđuju roditeljima, uz upute i savjete defektologa dočekana je s oduševljenjem. Za realizaciju ovog projekta potrebno je sakupiti 22.264,23 kn.
 • Dom za djecu „Slavonski Brod“, osnovan 1952. godine brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Budući da je djeci igra sastavni dio života, projekt se odnos na financiranje novih sprava za dotrajalo igralište, novih bicikala i romobila za fizičke aktivnosti i za druženja. Kombinacija fizičkih aktivnosti, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te socijalizacija kroz igru i druženje ovoj će djeci, vjerujemo, uljepšati boravak u Domu. Ovaj je projekt vrijedan 70.000,00 kn.
 • OŠ „Josipa Matoša“ u Vukovaru osnovana je 1970. godine, a osnovna djelatnost joj je odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju. Budući da je to jedina škola za djecu s teškoćama u razvoju na području Vukovarsko-srijemske županije, a dosta djece dolazi iz udaljenih mjesta, gdje su rijetki polasci javnog prijevoza, ili uopće ne postoje, te su najčešće iz obitelji nižeg sociološko-ekonomskog statusa, gdje roditelji nemaju mogućnost svakodnevno voziti djecu u školu, novo vozilo bi uvelike olakšalo svakodnevni život i edukaciju ovih učenika. Za novi školski kombi potrebno je 250.000,00 kn.
 • Udruga za cističnu fibrozu želi realizacijom projekta koji se odnosi na financiranje aparata za pulmološke odjele KBC-a Rijeka i Zagreb produljiti i učiniti kvalitetnijim život djeci. Naime, aparati su korisni za dijagnosticiranje cistične fibroze i za liječenje djece. Budući da se ova bolest često naziva i „nevidljivom“ jer oboljeli izgledaju zdravo, a unutarnji organi im propadaju, te je rano otkrivanje bolesti preduvjet za dulji život oboljele djece, ovi će aparati poboljšati i unaprijediti dosadašnje mogućnosti medicine u Zagrebu i Rijeci. Vrijednost projekta je 127.400,00 kn.
 • Udruga „OKO“ iz Zagreba zatražila je financiranje CFM (aEEG) uređaja, želeći pridonijeti ranom otkrivanju i liječenju neurorizične novorođenčadi i nedonoščadi. U novorođenačkom periodu, oštećenje mozga prepoznaje se skupom znakova odnosno po ponašanju djeteta što se ne da uvijek primijetiti niti zabilježiti trenutno dostupnim uređajima. CFM (aEEG) uređaj kontinuirano prati električnu funkciju mozga i s gotovo 100% sigurnošću omogućuje utvrđivanje odstupanja. Uređaj će se koristiti u Klinici za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb na Odjelu za novorođenčad i nedonoščad s pripadajućom jedinicom intenzivnog liječenja. Vrijednost projekta je 170.478,00 kn.

O kumovima

Za svaki od pet navedenih projekata Udruga „RTL Pomaže djeci“ imenovala je osobe iz javnog života koje će svojim aktivnostima „kumovati“ realizaciji projekta. Tako je Jacques Houdek razveselio svojim kumstvom djecu iz OŠ „Josipa Matoša“, glumci iz Gradskog kazališta „Trešnja“ su ponosni kumovi projekta „OKO“, Udruga za cističnu fibrozu za kume ima cure iz grupe Meritas, djeca iz Doma Slavonski Brod presretna su kumstvom nogometaša Roberta Prosinečkog, a Udruga za sindrom „Down 21“ obradovala se posjetom kuma Giuliana.

Emisija

Vrhunac kampanje je trosatna emisija „Budi mi prijatelj“ s poznatim kumovima i izvođačima (Jacques Houdek, grupa Meritas, Giuliano, Marko Tolja, Luka Nižetić itd.), koja će se prikazati uživo na RTL Televiziji u nedjelju 06. lipnja od 20 sati. Tijekom emisije, koju će voditi Antonija Blaće, gledatelji će se moći upoznati s dosadašnjim postignućima Udruge, s ljudima koji su svoju životnu priču odlučili podijeliti s nama, ali i s novim izazovima i ciljevima koji čekaju svoje ispunjenje. Također, gledatelji će imati priliku aktivno sudjelovati u emisiji, pozivajući poznate osobe u call centar na humanitarni broj telefona 060 9007 (cijena poziva 6,15 kn s PDV-om).